15 marca 2015

Greckie łódeczki

Greckie łódeczki

Podstawą tego przepisu jest jeden z moich ulubionych  białych serów. Ser feta zalicza się do produktów regionalnych chronionych prawem Unii Europejskiej i może on być wytwarzany tylko w Grecji. W jego składzie jest mleko owcze i kozie. W Polsce przed wejściem w życie rozporządzenia dotyczącego nazw chronionych UE, wiele serów było sprzedawanych pod tą nazwą, nie mając jednak ze smakiem i składem prawdziwego sera feta wiele wspólnego. Mnóstwo osób przez lata myślało, że je ser feta. Nawet do dzisiaj nazwa ta jest powszechnie używana w odniesieniu do serów krowich z solanki. Dzięki temu rozporządzeniu z 2012 roku, mamy większą świadomość, które produkty są oryginalnego pochodzenia i zawierają walory im przypisywane. Nie oznacza to oczywiście, że sery "fetopodobne" nie są smaczne. Jak najbardziej są, jednak ich smak jest zupełnie inny i powinny uzyskać być może jakąś całkowicie nową nazwę?



Przepis
Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • ser feta - 100 g
  • papryka pomarańczowa lub żółta - 1 sztuka
  • szczypiorek - 5 liści
  • liście cykorii - kilka sztuk
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, kardamonu, łyżeczka ziół prowansalskich
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka pokrój drobno w kostkę o grubości ok. 1 cm.
  • Paprykę i ser pokrój również w kostkę, ale mniejszą, o grubości ok 0.5 cm.
  • Pokrój szczypiorek.
  • Kurczaka i paprykę wymieszaj z przyprawami i oliwą.
  • Na patelni rozgrzej olej i usmaż zawartość miski.
  • Po smażeniu wymieszaj kurczaka z papryką z serem feta i szczypiorkiem.
  • Na liście cykorii nałóż kurczaka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz