Właściwie wszystkie składniki zostały zawarte w tytule. Jest to przepis na pyszne szaszłyki z piekarnika. Dodatkowo przygotowuję do nich prosty sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku rozgniatam i obficie solę. Po 5 minutach dodaję 200 g jogurtu naturalnego i mieszam - gotowe.
Przepis:
Składniki:
- piersi z kurczaka - 1 kg
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- ogórki konserwowe - 5 sztuk
- boczek wędzony lub parzony - 200 g
- pieprz - 0.5 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 1 łyżka
- oliwa lub olej - 2 łyżki
- czerwona papryka w proszku
- patyczki do szaszłyków
| Wykonanie:
- Piersi pokrój w kostkę o boku długości około 2 cm.
- Kurczaka wrzuć do miski i przypraw solą, pieprzem, oliwą, sosem sojowym i czerwoną papryką.
- Przygotuj resztę składników, cebulę pokrój w talarki, ogórki w grube plastry, boczek i paprykę w kostkę.
- Ponadziewaj składniki na patyczki - kawałki kurczaka na zmianę z innymi składnikami.
- Piecz ułożone na raszce w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut.
|
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz