5 marca 2015

Szaszłyki z kurczaka z papryką, cebulą, boczkiem i ogórkiem konserwowym


Szaszłyki z kurczaka z papryką, cebulą i ogórkiem konserwowym

Właściwie wszystkie składniki zostały zawarte w tytule. Jest to przepis na pyszne szaszłyki z piekarnika. Dodatkowo przygotowuję do nich prosty sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku rozgniatam i obficie solę. Po 5 minutach dodaję 200 g jogurtu naturalnego i mieszam - gotowe.


Przepis:
Składniki:

  • piersi z kurczaka - 1 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ogórki konserwowe - 5 sztuk
  • boczek wędzony lub parzony - 200 g
  • pieprz - 0.5 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • oliwa lub olej - 2 łyżki
  • czerwona papryka w proszku
  • patyczki do szaszłyków
Wykonanie:

  • Piersi pokrój w kostkę o boku długości około 2 cm.
  • Kurczaka wrzuć do miski i przypraw solą, pieprzem, oliwą, sosem sojowym i czerwoną papryką.
  • Przygotuj resztę składników, cebulę pokrój w talarki, ogórki w grube plastry, boczek i paprykę w kostkę.
  • Ponadziewaj składniki na patyczki - kawałki kurczaka na zmianę z innymi składnikami.
  • Piecz ułożone na raszce w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut.
Smacznego!

Szaszłyki z kurczaka z papryką, cebulą i ogórkiem konserwowym




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz