1 lutego 2015

Naleśniki kukurydziane z żółtym serem i ziołami w sosie pomidorowym z groszkiem


Naleśniki kukurydziane z żółtym serem i ziołami w sosie pomidorowym z groszkiem

Naleśniki są jednym z popularniejszych dań w Polsce. Są bez wątpienia pyszne, można je jeść na słodko i słono, są bardzo sycące i tanie. Ale w każdym powszechnym daniu warto czasem wprowadzać zmiany. Ten przepis jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa - naleśniki z serem polane sosem pomidorowym z groszkiem sprzedawane w małej knajpce niedaleko mojego rodzinnego domu. Ja jednak go zmodyfikowałam i zamiast mąki pszennej użyłam w większości kukurydzianej, co bardzo pasuje do reszty składników. Jeśli jednak nie masz ochoty na zmiany, wykorzystaj zwykłą mąkę.



Przepis:
Składniki:

Ciasto:
  • mąka kukurydziana - 250 g
  • mąka pszenna - 50 g
  • mleko - 250 ml
  • woda - 50 ml
  • jajka - 3 szt.
  • sól - pół łyżeczki
  • cukier - pół łyżeczki
  • olej - łyżeczka



Farsz:
  • ser gouda - 200 g
  • zioła prowansalskie - 2 łyżki
  • bazylia - 1 łyżka 
  • tymianek - 1 łyżka
  • oregano  - 1 łyżka



Sos:

  • puszka pomidorów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier
  • groszek konserwowy
Wykonanie:


  • Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj.
  • Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.









  • Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki, wrzuć zioła i wymieszaj łyżką.
  • Na połowę każdego naleśnika wyłóż ser i złóż dwa razy w trójkąty.
  • Podsmaż na maśle na patelni.





  • Wymieszaj pomidory z koncentratem, zagotuj sos i zblenduj. Na końcu dodaj groszek i polej naleśniki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz