Naleśniki są jednym z popularniejszych dań w Polsce. Są bez wątpienia pyszne, można je jeść na słodko i słono, są bardzo sycące i tanie. Ale w każdym powszechnym daniu warto czasem wprowadzać zmiany. Ten przepis jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa - naleśniki z serem polane sosem pomidorowym z groszkiem sprzedawane w małej knajpce niedaleko mojego rodzinnego domu. Ja jednak go zmodyfikowałam i zamiast mąki pszennej użyłam w większości kukurydzianej, co bardzo pasuje do reszty składników. Jeśli jednak nie masz ochoty na zmiany, wykorzystaj zwykłą mąkę.
Przepis:
Składniki:
Ciasto:
- mąka kukurydziana - 250 g
- mąka pszenna - 50 g
- mleko - 250 ml
- woda - 50 ml
- jajka - 3 szt.
- sól - pół łyżeczki
- cukier - pół łyżeczki
- olej - łyżeczka
Farsz:
- ser gouda - 200 g
- zioła prowansalskie - 2 łyżki
- bazylia - 1 łyżka
- tymianek - 1 łyżka
- oregano - 1 łyżka
Sos:
- puszka pomidorów
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier
- groszek konserwowy
| Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj.
- Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.
- Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki, wrzuć zioła i wymieszaj łyżką.
- Na połowę każdego naleśnika wyłóż ser i złóż dwa razy w trójkąty.
- Podsmaż na maśle na patelni.
- Wymieszaj pomidory z koncentratem, zagotuj sos i zblenduj. Na końcu dodaj groszek i polej naleśniki.
|
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz