5 lutego 2015

Zapiekane jajka ze śliwką i orzechami

Zapiekane jajka ze śliwką i orzechami

Opinie o tym, żeby ograniczyć spożycie jajek do trzech, dwóch, czy też jednego w tygodniu chyba na jakiś czas ucichły, z pewnością by za jakiś czas powrócić ze wzmożoną siłą. Ja w czasie tego oczekiwania korzystam z okazji i jem jajka często i to w różnej postaci. Ostatnio najchętniej gotowane, ponieważ są zdrowsze niż smażone (zagotowuję wodę razem z jajkami w środku i gotuję jeszcze 5 minut, żółtko jest ścięte, ale przyjemnie miękkie).
Każdy smak z czasem się przejada, dlatego lubimy zmieniać rodzaj chleba, który spożywamy, albo wodę którą kupujemy. Lubimy urozmaicenia, dlatego zmieniamy dodatki do kanapek, wodę pijemy z syropem itd. Również sposoby jedzenia jajek zmieniajmy na różne sposoby. Jednym z nich może być poniższy bardzo prosty przepis :).



Przepis:
Składniki:

  • jaja - 8 szt.
  • śliwki suszone - 10 sztuk
  • orzechy włoskie - 10 sztuk
  • ketchup - 1,5 łyżki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  • Posiekaj orzechy i pokrój śliwki w drobną kosteczkę.
  • Wymieszaj razem z ketchupem.
  • Do formy na muffinki wyłóż papilotki.
  • Na sam dół wyłóż wymieszane składniki, wbij jajka, posyp solą i pieprzem.
  • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, aż białko się zetnie.
Smacznego!

Zapiekane jajka ze śliwką i orzechami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz