Są miliony przepisów na sałatki - jedne mniej udane, inne bardziej. Mam kilka swoich ulubionych, które na stałe goszczą w moim jadłospisie jednak przeogromna liczba kombinacji skłania mnie do kolejnych prób. Nagrodą za to może być znalezienie nowego połączenia smakowego, które zapadnie w pamięci na dłużej. Zatem szukajcie, modyfikujcie, próbujcie!
Przepis
Składniki:
- groszek konserwowy - 1 puszka
- ryż - 150 g
- banany - 2 szt.
- papryka świeża żółta lub konserwowa żółta kalifornijska - 1 strąk
- zielona pietruszka - 2 łyżki
- olej słonecznikowy bądź oliwa - 70 ml
- sok z cytryny - 2 łyżki
- sól i pieprz
| Wykonanie:
- Ugotuj ryż na miękko - odcedź, przepłucz zimną wodą, odcedź ponownie. Wrzuć do miski, w której będziesz robić sałatkę.
- Odcedź groszek.
- Paprykę, jeśli masz konserwową pokrój w kosteczkę i dorzuć. Jeśli masz surową paprykę wrzuć ją do gorącej wody, gotuj przez 5 minut. Gdy ostygnie obierz ją ze skórki i pokrój w kosteczkę,
- Banany pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do osobnej miseczki i wymieszaj z cytryną.
- Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Do przepisu dodaj olej lub oliwę w zależności, który smak preferujesz.
|
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz