1 lutego 2015

Sałatka z ryżem, groszkiem i bananami

Sałatka z ryżem, groszkiem i bananami


Są miliony przepisów na sałatki - jedne mniej udane, inne bardziej. Mam kilka swoich ulubionych, które na stałe goszczą w moim jadłospisie jednak przeogromna liczba kombinacji skłania mnie do kolejnych prób. Nagrodą za to może być znalezienie nowego połączenia smakowego, które zapadnie w pamięci na dłużej. Zatem szukajcie, modyfikujcie, próbujcie! 



Przepis
Składniki:

  • groszek konserwowy - 1 puszka
  • ryż - 150 g
  • banany - 2 szt.
  • papryka świeża żółta lub konserwowa żółta kalifornijska - 1 strąk
  • zielona pietruszka - 2 łyżki
  • olej słonecznikowy bądź oliwa - 70 ml
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • sól i pieprz 
Wykonanie:

  • Ugotuj ryż na miękko - odcedź, przepłucz zimną wodą, odcedź ponownie. Wrzuć do miski, w której będziesz robić sałatkę.
  • Odcedź groszek.
  • Paprykę, jeśli masz konserwową pokrój w kosteczkę i dorzuć. Jeśli masz surową paprykę wrzuć ją do gorącej wody, gotuj przez 5 minut. Gdy ostygnie obierz ją ze skórki i pokrój w kosteczkę,
  • Banany pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do osobnej miseczki i wymieszaj z cytryną.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Do przepisu dodaj olej lub oliwę w zależności, który smak preferujesz.
Smacznego!


Sałatka z ryżem, groszkiem i bananami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz