Jest to pierwszy przepis w którym wykorzystałam bataty i również pierwszy raz kiedy je jadłam. I muszę przyznać, że są pyszne! Pospolicie nazywa je się słodkimi ziemniakami i nie da się ukryć, że nazwa jest wysoce adekwatna :). Dla mnie jest to połączenie marchewki i ziemniaka. Po ugotowaniu mają nitkowatą strukturę, trochę inną niż nasze polskie kartofle, jednak bez problemu można je utłuc i zrobić z nich suflet ze słodkim posmakiem.
W podanym przepisie bataty można zastąpić ziemniakami, a reszta pozostaje bez zmian.
Przepis:
Składniki:
- bataty - 0,7 kg
- mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
- masło - 3 łyżki
- jajka - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- tarta bułka - 4 łyżki
- pieprz, sól
- olej - 1 łyżka
| Przygotowanie:
- Bataty obierz, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło, pieprz i sól, utłucz.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Cebulkę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
- Do mięsa mielonego dodaj ubite białka, żółtka, pieprz i sól i cebulkę.
- Podłóżną brytfannę bądź foremkę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Masę z batatów podziel na dwie części, połowę wylej do foremki, posyp 2 łyżkami bułki, następnie wyłóż mięso, posyp 2 łyżkami bułki tartej i ponownie masę z batatów.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
|
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz