29 stycznia 2015

Suflet z batatów z mięsem mielonym

Suflet z batatów z mięsem mielonym

Jest to pierwszy przepis w którym wykorzystałam bataty i również pierwszy raz kiedy je jadłam. I muszę przyznać, że są pyszne! Pospolicie nazywa je się słodkimi ziemniakami i nie da się ukryć, że nazwa jest wysoce adekwatna :). Dla mnie jest to połączenie marchewki i ziemniaka. Po ugotowaniu mają nitkowatą strukturę, trochę inną niż nasze polskie kartofle, jednak bez problemu można je utłuc i zrobić z nich suflet ze słodkim posmakiem.

W podanym przepisie bataty można zastąpić ziemniakami, a reszta pozostaje bez zmian.



Przepis:
Składniki:


  • bataty - 0,7 kg
  • mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
  • masło - 3 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • tarta bułka - 4 łyżki
  • pieprz, sól
  • olej - 1 łyżka
Przygotowanie:


  • Bataty obierz, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło, pieprz i sól, utłucz.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Cebulkę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
  • Do mięsa mielonego dodaj ubite białka, żółtka, pieprz i sól i cebulkę.
  • Podłóżną brytfannę bądź foremkę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Masę z batatów podziel na dwie części, połowę wylej do foremki, posyp 2 łyżkami bułki, następnie wyłóż mięso, posyp 2 łyżkami bułki tartej i ponownie masę z batatów.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
Suflet z batatów z mięsem mielonym
Suflet z batatów z mięsem mielonym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz