22 stycznia 2015

Kurczak z selerem i natką pietruszki

Kurczak z selerem i natką pietruszki

Podobno najlepsze dania, to takie, które mają trzy składniki. Odpowiednio dobrane w tej kombinacji pozwalają zachować smak poszczególnych komponentów, a jednocześnie przeniknąć się i stworzyć apetyczne danie. Zaletą trzyskładnikowego gotowania, jest również czas przyrządzania potraw, dostępność składników i obietnica, że nie trzeba zbytnio się wysilać. Jeśli zatem chciałbyś gotować samemu, ale Cię to przeraża i nie wiesz od czego zacząć, możesz zacząć od dań z 3 składnikami.



Przepis
Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 podwójna
  • seler - 1 szt. (mały)
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • masło - 20 g
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodka papryka
  • szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:

  • Obierz i pokrój seler w grube słupki.
  • W garnku rozpuść masło i wrzuć seler. Posól.
  • Cały czas mieszając podsmażaj przez 10 minut.
  • Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  • W międzyczasie kurczaka pokrój w większe kawałki.
  • Dodaj pieprz i duś 30 minut.
  • Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.
  • Podawaj z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz