21 stycznia 2015

Zupa serowa z pesto z rukoli i kruchym ciastem z serkiem mascarpone


Zupa serowa z pesto z rukoli i kruchym ciastem z serkiem mascarpone


Jestem wielką fanką zup. Po prostu je uwielbiam. Są zdrowe, dostarczają wielu składników odżywczych, mało tuczące, sycące. Co więcej to danie gotowane, a więc jedno ze zdrowszych. Mam jednak wrażenie, że odchodzą one pomału do lamusa. Szczególnie tradycyjne zupy polskie w porównaniu do super szybkich kotletów, albo fixów, albo warzyw na patelnię, albo... Czas, czas, czas! Tak istotny we współczesnej kuchni, przy wyborze przepisów staje się podstawowym kryterium.

Dla tych co nie lubią zwyczajnych polskich przepisów, bądź nie lubią krojenia warzyw i długiego gotowania ten przepis może być dobrą alternatywą. 



Przepis

Składniki:

  • ser gouda - 150 g
  • serek topiony śmietankowy - 150 g
  • serek topiony maasdamer - 150 g 
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • cebula - 1 szt.
  • rukola - ok. 30 listków
  • czosnek - 1 mały ząbek
  • oliwa - łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • kurkuma - pół łyżeczki
  • pieprz, sól
  • bulion (rosół lub rozpuszczona kostka rosołowa) - 1 l






Przygotowanie:
  • Na oliwie i maśle zeszklij posiekaną bardzo drobno cebulkę (czyli wlej na patelnię oliwę, wrzuć cebulkę na zimny tłuszcz i włącz kuchenkę - dzięki temu cebulka się nie przypali i uzyska przezroczystość).
  • Wrzuć cebulkę do garnka, zalej bulionem (rosołem bądź wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Do gotującego się bulionu wrzuć wszystkie sery i mieszaj od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia.
  • W międzyczasie zrób pesto z rukoli. Zblenduj rukolę z dwoma łyżkami oliwy, ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu. Gotowe!
  • Do rozpuszczonych serów dolej śmietankę (najpierw zahartuj śmietankę wlewając do niej łyżkę ciepłej zupy).
  • Możesz zblendować zupę, bądź jeśli nie posiadasz blendera mieszać do całkowitego rozpuszczenia serów.
  • Wrzuć przyprawy, czyli kurkumę, pieprz i sól. 
  • Wymieszaj i wlej na talerze, polej pesto z rukoli i dodaj grzanki bądź zapieczone kruche ciasto.
Do zupy serowej idealnie pasują grzanki jednak ja w swoim przepisie użyłam upieczonego pokruszonego kruchego słonego ciasta  wymieszanego z serkiem mascarpone, pieczonego w piekarniku na 150 stopni przez 10 minut.

Smacznego!

Zupa serowa z pesto z rukoli i kruchym ciastem z serkiem mascarpone


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz