Niewątpliwie żyjąc w Polsce mamy swoje smaki, które znamy i których się trzymamy. Co więcej, patrząc na potrawy potrafimy zakwalifikować ich smak do jednej z podstawowych grup: słodki bądź słony. Jednak w tym przypadku intuicja może Was zawieść. Wygląda na apetyczne słodkie ciasto z owocami, prawda? Jest to jednak przepis pozbawiony cukru, jedynie małą szczyptę należy dodać do kruchego ciasta.
Przepis:
Składniki:
Kruche ciasto na słono:
| Krem z serka mascarpone na słono:
|
- Włóż suszone owoce do miseczki, zagotuj wodę i zalej na godzinę.
- Wrzuć do miski wszystkie składniki na ciasto i ugniataj do momentu, aż się połączą.
- Przykryj i włóż do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blaszkę do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż kilka fasolek.
- Piecz 20 minut.
- W międzyczasie zrobimy krem: wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
- Po pierwszym etapie pieczenia wyjmij ciasto, zdejmij fasolki i wylej krem.
- Piecz kolejne 15 minut.
- Odlej wodę z owoców i zalej ciepłą herbatą.
- Ostudź ciasto, odcedź dokładnie owoce i ułóż na cieście.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz