15 stycznia 2015

Tarta na słono z serkiem mascarpone i suszonymi owocami



Tarta na słono z serkiem mascarpone i suszonymi owocami


Niewątpliwie żyjąc w Polsce mamy swoje smaki, które znamy i których się trzymamy. Co więcej, patrząc na potrawy potrafimy zakwalifikować ich smak do jednej z podstawowych grup: słodki bądź słony. Jednak w tym przypadku intuicja może Was zawieść. Wygląda na apetyczne słodkie ciasto z owocami, prawda? Jest to jednak przepis pozbawiony cukru, jedynie małą szczyptę należy dodać do kruchego ciasta.




Przepis:

Składniki:
Kruche ciasto na słono:
  • mąka pszenna - 250 g
  • masło - 170 g 
  • sól - 1 łyżeczka
  • szczypta cukru
  • jajko - 1 szt.
  • mleko - 2 łyżki

  • dowolne suszone owoce, ja użyłam śliwek, żurawiny, rodzynek, moreli i chipsów bananowych
  • szklanka czarnej herbaty
Krem z serka mascarpone na słono:
  • serek mascarpone - 500 g
  • jajko - 1 szt.
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • sól - 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
  • Włóż suszone owoce do miseczki, zagotuj wodę i zalej na godzinę.
  • Wrzuć do miski wszystkie składniki na ciasto i ugniataj do momentu, aż się połączą.
  • Przykryj i włóż do lodówki na 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blaszkę do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż kilka fasolek.
  • Piecz 20 minut.
  • W międzyczasie zrobimy krem: wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
  • Po pierwszym etapie pieczenia wyjmij ciasto, zdejmij fasolki i wylej krem.
  • Piecz kolejne 15 minut.
  • Odlej wodę z owoców i zalej ciepłą herbatą.
  • Ostudź ciasto, odcedź dokładnie owoce i ułóż na cieście.


Smacznego!


Tarta na słono z serkiem mascarpone i suszonymi owocami

Tarta na słono z serkiem mascarpone i suszonymi owocami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz