13 stycznia 2015

Orzechowe piersi z kurczaka po chińsku

Kurczak z orzechami

Co dla kucharza może być największą przyjemnością? Dla początkującego na pewno ważne jest skuteczne odwzorowanie przepisu pod względem smaku. W kolejnym etapie wtajemniczenia jest to odtworzenie wyglądu dania na odpowiednim poziomie estetycznym. Gotując jakiś czas naturalną koleją rzeczy staje się modyfikacja znajdowanych przepisów  - ale do tego etapu przechodzi tylko część Gotujących. Szczególnie Ci mniej odważni nie decydują się na ten krok i zawsze korzystają z gotowych przepisów. Ale prawdziwym mistrzem gotowania jest ten, kto ma na tyle odwagi i talentu, aby stworzyć danie od podstaw, do tego o niepowtarzalnym smaku.

I tak właśnie było z tym przepisem. Stworzyłam go od podstaw i jestem z niego dumna. Korzystajcie i cieszcie się nim razem ze mną!

Jest to podobno najlepiej przyrządzona pierś z kurczaka jaką można sobie wyobrazić :). Co więcej, przygotowanie tego dania jest banalne. Sekretem są tutaj przyprawy, które tworzą niepowtarzalny aromat i wciągający uzależniający smak. Jeżeli nie macie w domu wszystkich wymienionych składników namawiam Was serdecznie do ich zakupu, ponieważ wzbogacają smaki dań, nie tylko tego konkretnego i wielokrotnie można z nich korzystać.


Przepis 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • masło orzechowe - 175 g (pół słoiczka)
  • orzeszki ziemne niesolone - 70 g (pół puszki) 
  • gruby chiński makaron (ryżowy bądź pszenny, wedle upodobania)
  • kiełki Mung - 1 op.
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • dowolny miód - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek
Przyprawy:

  • szczypta kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • szczypta chilli
  • szczypta imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:
Kurczak
  • Kurczaka pokrój w grubą kostkę o grubości ok. 2 cm.
  • Dodaj masło orzechowe, wszystkie przyprawy, 3 łyżki sosu sojowego, roztopiony miód i 1 łyżkę oleju sezamowego.
  • Wymieszaj, najlepiej w rękawiczce bądź łyżką, ponieważ składniki z powodu masła orzechowego bardzo się kleją. Na końcu dorzuć orzeszki.
  • Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju słonecznikowego, wrzuć wymieszane składniki. Smaż na dużej mocy 10 minut, zmniejsz do połowy moc kuchenki i smaż ok. 5 minut, aż kurczak będzie miękki. 
Makaron
  • Chiński makaron przygotuj wedle opisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego, wrzuć kiełki i chwilę smaż. 
  • Dodaj 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę oleju sezamowego, wymieszaj i dorzucić makaron.
  • Smaż kilka minut do momentu, aż makaron zacznie przywierać do patelni.
  • Wyłóż wszystko na talerz i gotowe!

Smacznego!

Kurczak z orzechami


Kurczak z orzechami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz