26 stycznia 2015

Pory nadziewane ryżem i rodzynkami - łódeczki

Pory nadziewane ryżem i rodzynkami - łódeczki

Gdybym miała wskazać ulubione warzywo byłby to por. Został znienawidzony przeze mnie w dzieciństwie z powodu pływających nitek w zupach oraz ostrego smaku i zapachu w sałatkach. Gdyby ktoś mi powiedział, gdy byłam małą dziewczynką, że będzie to moje ulubione warzywo powiedziałabym mu grzecznie, że nie ma takiej możliwości. Jednak smaki się zmieniają (podobno co 7 lat) i teraz czczę to warzywo ponad wszystkie inne. Nadaje ostrości , gdy krótko smażymy bądź wykorzystujemy surowy albo słodkości, gdy podgrzewamy trochę dłużej lub pieczemy. Najbardziej lubię drobno siekany podsmażany do miękkości na maśle z pieprzem i solą. Traktuję to jako zdrową i pyszną przekąskę.


Przepis:
 Składniki:


  • grube pory - 4 sztuki
  • ryż biały - 125 g nieugotowanego
  • jajko - 1 sztuka
  • rodzynki - 5 łyżek
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • oliwa - kilka łyżek (dalsze instrukcje w przepisie)
  • sól pieprz - po pół łyżeczki 
  • curry, imbir - po pół łyżeczki
  • wywar - rosół bądź woda z rozpuszczoną kostką rosołową wg przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:


  • Odkrój od porów zielone części i korzenie.
  • Umyj dokładnie, przekrój na 4 części w poprzek, po czym każdą część wzdłuż.
  • Z każdej części wyjmij środek, tak aby zostały 3-4 warstwy na łódeczkę.
  • Wyjęte środki bardzo drobno posiekaj. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy i dorzuć pory, posól i zacznij smażyć. Pory puszczą wodę i duś je około 10 minut.
  • W międzyczasie ugotuj ryż - wlej wodę do garnka w stosunku 3:1 do ryżu, po zagotowaniu posól wodę i wsyp ryż. Gotuj 15 minut i zostaw kolejne 5 pod przykryciem, żeby ryż mógł wchłonąć resztę wody.
  • Ugotowany ryż wymieszaj z usmażonym porem, rodzynkami, pietruszką, solą i pieprzem, curry, imbirem oraz surowym jajkiem.
  • Napełnij łódeczki farszem.
  • Przygotuj garnek z szerokim dnem, wlej do niego oliwę, tak aby przykryła dno cienką warstwą.
  • Ułóż łódeczki i włącz kuchenkę. Chwilę podsmażaj i podlej łódeczki wywarem, ale tylko do poziomu pora, nie zalewaj całych łódeczek. 
  • Duś do miękkości około 25 minut - dodawaj co jakiś czas wywar, gdy zajdzie taka potrzeba.
  • Można podawać z dowolnym sosem pomidorowym, mi bardzo smakują same.
Smacznego!

Pory nadziewane ryżem i rodzynkami - łódeczki
Pory nadziewane ryżem i rodzynkami - łódeczkiPory nadziewane ryżem i rodzynkami - łódeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz